Whoonplant van de maand Augustus Aloë Vera

Whoonplant van de maand Augustus Aloë Vera

Whoonplant Aloë VeraBlauwgroene dikke bladeren, makkelijk in de verzorging en oersterk: De whoonplant van de maand augustus is de Aloë Vera. De getande bladeren groeien vanuit een rozet in punten omhoog en kunnen zo’n 1 meter hoog worden. De Aloë is een zelfredzame plant die vocht en voeding opslaat in zijn bladeren. Hierdoor kan de plant prima een tijd zonder water. Daarnaast werkt de Aloë lucht zuiverend. Kortom een pracht plant voor in huis!

Herkomst

De aloë Vera is een vetplant uit de Affodil-familie en groeit al miljoenen jaren in het Midden-Oosten. De naam is afgeleid van het Arabische woord ‘Alloeh’ wat glanzende, bittere stof’ betekent. Dit slaat op de verkoelende geleiachtige vloeistof in de bladeren. ‘Vera’ betekent zoiets als ‘de enige echt’. De familie Aloë bestaat uit zo’n 300 soorten. Het is een echte woestijnplant wat wil zeggen dat hij aan extreme weersomstandigheden kan worden blootgesteld. Om dit te overleven maakt de plant rum 75 stoffen aan die hem daar bij helpen.

Als een blad van de plant beschadigd is, heelt de Aloë zichzelf door de wond te dichten met stollend sap. Hierdoor houdt hij zoveel mogelijk vocht (wat opgeslagen zit in de bladeren) binnen en is zijn overlevingskans groter.  Door zijn helende werking vinden we Aloë tegenwoordig ook in veel voedingsmiddelen. De plant werd door de oud Egyptenaren al ‘de onsterfelijkheidsplant’ genoemd. Deze heeft zich inmiddels verspreid over de wereld en komt voor in o.a. landen rond de Middellandse Zee, Indonesië, Mexico en Cariben.

Verzorging

  • De aloë is erg makkelijk te onderhouden dankzij zijn succulente eigenschappen. De plant slaat vocht op in de dikke bladrozetten waarmee hij drogere tijden kan overbruggen. De regel voor het water geven is als volgt: eens in de twee weken water geven, de potgrond mag indrogen tussen de gietbeurten door.
  • Aloë staat graag licht en zonnig. In de zomermaanden mag hij ook lekker naar buiten.
  • Tijdens het groeiseizoen eens per maand voeding geven
  • De plant bloeit eens per jaar net na de winterperiode. De bloem ontwikkelt zich naarmate de dagen weer langer worden.

Reageer

Your email address will not be published.